Ząbki czosnku zawierają olejek lotny (zwany olejkiem czosnkowym) z alliną i enzymem allinazą, który po roztarciu czosnku zamienia allinę w allicynę (sulfotlenek dwusiarczku allilu – związek o charakterystycznym zapachu i bakteriobójczych właściwościach) i kwas pirogronowy. Poza tym olejek zawiera m.in. salicynę, fitosterole, kwas spirogenowy, amoniak oraz szereg cuchnących dwu- i trójsiarczków alkilowych i metylowych (także o właściwościach antybiotycznych). Stąd taki, a nie inne zapach tego drogocennego naturalnego lekarstwa.
Co ciekawe, zapach czosnku będzie słabiej wyczuwalny u zdrowej osoby, która utrzymuje zdrową i zbilansowaną dietę (dieta z mniejszym udziałem toksyn).
Wino czosnkowe jest bardzo przydatne w walce z różnymi chorobami i dolegliwościami. Dzięki allicynie surowy czosnek ma właściwości antyseptyczne, grzybobójcze, bakteriobójcze i oczyszczające, czerwone wino jest bogate w przeciwutleniacze, które poprawiają zdrowie serca i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się.
Główne zalety zdrowotne wina wynikają z wysokiej zawartości resweratrolu i flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami, które poprawiają zdrowie serca, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają krążenie krwi, wspomagają regenerację komórek, pomagają zmniejszyć otyłość, oczyszczają organizm.
Łącząc te dwa składniki wzmacniamy ich właściwości.
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA WINA CZOSNKOWEGO
12 ząbków czosnku
½ litra dobrego jakościowo czerwonego wina.
PRZYGOTOWANIE
Obieramy czosnek, Każdy ząbek czosnku należy pokroić na cztery części, a następnie zmieszać w szklanym słoiku z pół litra czerwonego wina.
Słoik należy bardzo dobrze zamknąć i przechowywać przez dwa tygodnie w miejscu w domu, w którym dociera do niego światło słoneczne.
Przez te dwa tygodnie słoik należy wstrząsać codziennie, dwa lub trzy razy dziennie.
Na koniec płyn odcedza się i wlewa do ciemnej butelki.
Dzienna dawka może wynosić maksymalnie łyżeczkę tego napoju trzy razy dziennie przez miesiąc. Kurację robimy dwa razy w roku.