Kurkuma (czyli ekstrakt kłączy ostryżu) jest używana jako przyprawa do wielu potraw. Jest też składnikiem mieszanek przyprawowych, m.in. curry, któremu nadaje złocistożółty kolor.
Różne gatunki z rodzaju Curcuma znane są w lecznictwie co najmniej od XIX w. W Indiach kurkuma jest rozpowszechniona jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka.
Zawarty w kurkumie barwnik - kurkumina - nie rozpuszcza się w wodzie, a jedynie w alkoholu lub tłuszczach. Kurkuma zaczęła cieszyć się zainteresowaniem firm farmaceutycznych, gdy odkryto, że zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Trwają badania nad zastosowaniem tych substancji w profilaktyce i leczeniu chorób, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, choroba Alzheimera, a ich wyniki były oceniane w roku 2006 jako pozytywne. W medycynie ludowej kurkumę stosuje się m.in. w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego, nerek, a także przy dolegliwościach żołądkowych.
Kurkuma wskazana jest dla osób ćwiczących jogę.
Tu znajdziecie przepis na koktajl z kurkumą!
Jak stosować leczniczo kurkumę? Oto przepis:
1/2szklanka wody
1/ 4 szklanki kurkumy
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 10 minut tak aby utworzyła się pasta. Po schłodzeniu trzymamy w lodówce, należy jeść 1-2 łyżeczki dziennie.
Możemy też zrobić "złote mleko" z użyciem pasty. W garnku podgrzewamy pół szklanki mleka (może być krowie, sojowe, migdałowe), dodajemy łyżeczkę pasty, mieszamy. Pijemy gotowy mleczny napój.
Zobaczcie na filmie, jak przygotować kurkumę!