Maca wypuszcza liście i korzeń, o wielkości rzodkwi. Ten właśnie korzeń jest ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości, zwiększające energię, wytrzymałość i płodność u ludzi i zwierząt.
Maca zaczęła być stosowana między 1300 a 2000 lat temu w San Blas, Junin (obecnie Peru) przez rolników Inków. Pierwsza pisemna relacja o używaniu korzenia pochodzi z 1553 roku w Cieza de Leon. W 1653 roku hiszpański kapłan Cobo wskazuje na zastosowanie korzenia jako stymulanta płodności. W centralnych Andach Maca nadal używana jest jako codzienne źródło pożywienia. Aż 59 procent macy to bogate węglowodany, pozostałe to białko i błonnik. Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, w tym te zapewniających funkcje seksualne i płodność!
Maca najlepiej spożywać rano, mieszając proszek z wodą lub sokami owocowymi.
czytaj koniecznie domowy przpis na viagrę
Korzyści ze spożywania maca:
Dla kobiet:
- Budowa mięśni (czarna Maca)
- Zwiększenie energii
- Zwiększenie wytrzymałości
- Zwiększenie libido (czerwona Maca)
- Poprawa Płodności (czerwona Maca)
- Wzrost włosów
- Poprawa kolorytu skóry
- Równoważenie wydzielania hormonów w okresie menopauzy (czerwona Maca)
- Zapobieganie osteoporozie
- Wspieranie zdrowia tarczycy
- Zwiększenie skupienia i jasności myślenia
- Zmniejszenie depresji
Dla mężczyzn:
- Budowanie mięśni (czarna Maca)
- Zwiększenie energii
- Zwiększenie wytrzymałości
- Zwiększenie libido i zmniejszenie zaburzeń erekcji
- Poprawa płodności (czarna Maca)
- Wzrost włosów
- Zdrowie prostaty (czerwona Maca)
- Mocne zęby i kości
- Zwiększenie skupienia i jasności myślenia
- Zmniejszenie depresji
źródło naturalna medycyna
Zobaczcie ten niesamowity film o uprawie maca w Peru!