Najważniejszym składnikiem, który warto dodać do porannej kawy jest kurkuma. Dodawanie kurkumy do gorących napojów nie jest nowym wynalazkiem. Od wieków kurkuma była używana w całej Azji, a zwłaszcza w Indiach, do przygotowywania ziołowych herbat i mikstur. Znane jest złote mleko – aromatyczna mieszanka kurkumy, imbiru i innych przypraw zmieszanych z mlekiem i odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Złota kawa zawiera również mleko i inne przyprawy, takie jak cynamon, imbir i miód, ale odgrywają one bardziej wspierającą rolę.
Kurkuma zaś to jedna z przypraw, której skuteczność potwierdzono w wielu badaniach naukowych. Jest to silny przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny, a wszystko to dzięki aktywnemu składnikowi kurkumy zwanemu kurkuminą. Podobnie jak wszystkie przeciwutleniacze, pomaga zapobiegać uszkodzeniom DNA przez wolne rodniki. Zmniejsza przewlekłe stany zapalne, pomaga osobom z cukrzycą regulować poziom cukru we krwi. Poprawia trawienie i pomaga przy zgadze. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Może pomóc poprawić nastrój i poprawić funkcjonowanie mózgu. Poprawia zdrowie, nawilżenie i gładkość skóry. Ogólnie badania pokazują, że najlepszym sposobem spożycia kurkumy jest jej jedzenie. Dodawanie kurkumy do potraw i napojów zawierających niektóre tłuszcze jest szczególnie korzystne, ponieważ tłuszcze pomagają we wchłanianiu kurkuminy.
Także kawa ma wiele właściwości zdrowotnych. Kofeina jest również silnym przeciwutleniaczem, podobnie jak kurkumina. W rzeczywistości zawartość przeciwutleniaczy w kawie jest wyższa niż w wielu owocach i warzywach. Podobnie jak kurkumina, spożycie kofeiny wiąże się z lepszą elastycznością skóry, lepszą odpornością na choroby serca i niektóre rodzaje raka, zwłaszcza raka jelita grubego. Dodatkowo kofeina poprawia pracę wątroby i mózgu oraz chroni organizm przed wieloma innymi chorobami zwyrodnieniowymi. Poza kofeiną kawa jest również bogata w przeciwutleniacze flawonoidowe i kwas chlorogenowy (CGA). Przeciwutleniacze obecne w kawie mogą również mieć korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, dzięki czemu mogą zapobiegać udarom u kobiet, jeśli są regularnie spożywane. Na koniec nie zapominajmy, że sama kawa (bez dodatku cukru i mleka) jest napojem niskokalorycznym. Jest to doskonała propozycja napoju dla chcących schudnąć.
Połączenie więc kawy z kurkumą ma same zalety. Podczas robienia złotej kawy ważne jest, aby wybrać mleko pełne, a nie chude, ponieważ tłuszcze są związkiem, który pomaga wzmocnić przeciwzapalne i inne korzystne działanie kurkumy. Można nawet rozważyć dodanie ½ łyżeczki oleju kokosowego do kawy zamiast mleka.
Jak zrobić kawę z kurkumą -
- 1 szklanka zaparzonej kawy
- ½ szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta czarnego pieprzu
W małym rondelku mieszamy wszystkie składniki. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut stale mieszając. Przecedzamy i napój jest gotowy do picia.
źródła https://www.medicalnewstoday.com/articles/270202#benefits
https://cancerci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12935-015-0255-4