Ta herbata jest idealna dla osób odchudzających się, cierpiących na obrzęki i dla kobiet z menopauzą. Seler naciowy ma aż 86 cennych składników. Ma choćby witaminę A, E, C oraz naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. Warzywo to ma ponadto dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a także sporo innych składników mineralnych, takich jak wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza.
W selerze znajdują się fantastyczne substancje czynne: flawonoidy i furanokumaryny. Flawonoidy są związkami roślinnymi, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne (antyutleniające), uszczelniające naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające mięśnie gładkie.
Dlaczego seler naciowy powinny jeść kobiety z menopauzą?
- Seler jest niezwykle mało kaloryczny - w 10 dag bulwy jest jedynie 7 kcal, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal.
- Seler działa uspokajająco i przeciwdepresyjne.
- Dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu.
- Ma działanie przeciwzapalne. Zaleca się przykładanie startego korzenia na zaczerwienione oraz łzawiące oczy.
- Ma działanie moczopędne, dlatego jest wspaniałym naturalnym lekiem w przypadku kamicy nerkowej i przy zaburzeniach czynności nerek. Likwiduje naturalnie obrzęki.
- Seler działa przeciwbólowo
- Przyspiesza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu
- Seler działa wspomagająco na układ pokarmowy. Pomaga na przykład trawić tłuszcze.
- Seler wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii – to jest bardzo potrzebne i przy dietach i przy menopauzie.
- Obniża ciśnienie krwi
- Seler polepsza pracę serca.
- Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Odmładza skórę.
Jak więc zrobić herbatę?
Składniki:
1 seler naciowy
2 litry wody
Odcinamy podstawę selera, myjemy, kroimy na kawałki. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy pół godziny. Powinno wyjść około 1 litra herbaty. Pijemy na zimno lub na ciepło.