Partner: Logo KobietaXL.pl

Ta herbata jest idealna dla osób odchudzających się, cierpiących na obrzęki i dla kobiet z menopauzą. Seler naciowy ma 86 cennych składników. Ma choćby witaminę A, E, C oraz naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. Warzywo to ma ponadto dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a także sporo innych składników mineralnych, takich jak wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza.

W selerze znajdują się fantastyczne substancje czynne: flawonoidy i furanokumaryny. Flawonoidy są związkami roślinnymi, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne (antyutleniające), uszczelniające naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające mięśnie gładkie.

Dlaczego seler naciowy powinny jeść kobiety z menopauzą?

- Seler jest niezwykle mało kaloryczny - w 10 dag bulwy jest jedynie 7 kcal, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal.

- Seler działa uspokajająco i przeciwdepresyjne.

- Dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu.

- Ma działanie przeciwzapalne. Zaleca się przykładanie startego korzenia na zaczerwienione oraz łzawiące oczy.

- Ma działanie moczopędne, dlatego jest wspaniałym naturalnym lekiem w przypadku kamicy nerkowej i przy zaburzeniach czynności nerek. Likwiduje naturalnie obrzęki.

- Seler działa przeciwbólowo

 

- Przyspiesza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu

- Seler działa wspomagająco na układ pokarmowy. Pomaga na przykład trawić tłuszcze.


- Seler wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii – to jest bardzo potrzebne i przy dietach i przy menopauzie.

- Obniża ciśnienie krwi

- Seler polepsza pracę serca.

- Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Odmładza skórę.

Jak więc zrobić herbatę?

 

Składniki:

1 seler naciowy

2 litry wody

Odcinamy podstawę selera, myjemy, kroimy na kawałki. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy pół godziny. Powinno wyjść około 1 litra herbaty. Pijemy na zimno lub na ciepło.

Tagi:

menopauza ,  zdrowie ,  nadciśnienie ,  obrzęki ,  odchudzanie ,  seler ,  seler naciowy , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót