Korzyści płynące z witaminy E są nie do przecenienia:
- Zmniejsza ryzyko zgonu z powodu raka pęcherza moczowego.
- pomaga w walce z chorobą Alzheimera.
- wspomaga leczenie reumatycznego zapalenie stawów.
- pomaga przy PMS
- zmniejsza objawy choroby Huntingtona.
- zwalcza zwyrodnienie plamki żółtej.
- ogranicza męską niepłodność.
- zapobiega chorobom takim jak Parkinson.
- leczy oparzenia słoneczne.
- zmniejsza szanse na demencję w podeszłym wieku.
- pomoc na w leczeniu ropni.
- poprawia widzenie u osób z zapaleniem błony naczyniowej.
- zmniejsza nadciśnienie tętnicze.
- przyspiesz leczenie oczu po operacji.
- zwiększa wydolność fizyczną i siłę u osób starszych.
- wspomaga leczenie chorób serca.
- wspomaga walkę z rakiem gruczołu krokowego, choć niektóre opinie są sprzeczne.
- zmniejsza blizny na skórze.
- leczy rany w ustach palaczy.
- zapobiega rakowi okrężnicy i odbytnicy.
- zwalcza zespół chronicznego zmęczenia (CFS).
- zmniejsza ryzyko raka skóry.
Witaminę E możemy znaleźć w wielu naturalnych produktach:
-
w olejach roślinnych
-
migdałach
-
margarynie
-
jajach
-
marchewce
-
orzechach
-
kiełkach pszenicy
-
mące pełnoziarnistej
-
mleku
-
brukselce i innych zielonolistnych warzywach
Pamietajcie, że warto dbać o to, by jej wam nie zabrakło.