Witamina C - na zdrowie!
O wspaniałych właściwościach witaminy C wiadomo nie od dziś - stosowana jest zarówno jako suplement diety (na przykład www.vitac.pl), jak i do pielęgnacji skóry.
Witamina C towarzyszyła większości z nas już od najmłodszych lat - w okresach zwiększonego ryzyka przeziębienia, rodzice zwykle podawali małą, żółtą tabletkę, mającą uchronić przez skutkami jesiennej, wietrznej i mokrej aury. Przez lata nie zmieniło się w zasadzie nic - to właśnie po witaminę C większość z nas sięga wówczas, gdy tylko pogoda za oknem zmienia się niekorzystnie. Witamina C jednak nie tylko zwalcza objawy przeziębienia i pomaga chronić przed nim organizm. Jej niedobory są dla organizmu o wiele bardziej dotkliwe, niż może się wydawać. Wzmacniające właściwości witaminy C są niezaprzeczalnym faktem - pomaga ona szybciej pokonać przeziębienie, ponieważ stymuluje układ odpornościowy. Organizm ludzki nie ma zdolności do wytwarzania witaminy C, dlatego musimy ją stale suplementować. Objawy niedoborów witaminy C to przede wszystkim:
przewlekłe stany zmęczenia, szybkie męczenie się
osłabiony apetyt
łatwiej pojawiające się siniaki
osłabienie zębów i dziąseł, krwawienie dziąseł
wolniejsze gojenie się zadrapań, skaleczeń i ran
bóle mięśni.
Witamina C znana jest również jako kwas askorbinowy - jest to jednak tożsamość pozorna, bowiem kwas askorbinowy nie jest naturalną witaminą C. Kwas askorbinowy lub L-askorbinowy to jedynie izolaty, występujące naturalnie w witaminie C. Kwas askorbinowy lub L-askorbinowy nie zawierają rutyny, tyrozynazy, bioflawonoidów czy askorbinogenu. Brak któregokolwiek z tych składników zawiesza prawidłowe działanie witaminy C. Dzieje się tak ze względu na to, że aby proces dostarczania substancji odżywczych, enzymów, aktywatorów, minerałów oraz przeciwutleniaczy przez witaminę C mógł przebiec prawidłowo, owe składniki są niezbędne. Sam kwas askorbinowy stanowi jedynie ochronę witaminy C i jest tworzony syntetycznie przez człowieka. Popularne witaminy kupowane w aptekach mają więc niewiele wspólnego z dobrodziejstwem naturalnej, prawdziwej witaminy C - zamiast tego, dostarczamy organizmowi chemiczną pochodną skrobi kukurydzianej i kwasu siarkowego. Jaką witaminę C należy więc wybierać, aby zapewnić sobie i bliskim dobroczynne jej działanie?
Jaką witaminę C wybrać?
Szukając odpowiedniej witaminy C, najlepiej wybierać produkty, które składają się wyłącznie z naturalnych wyciągów z owoców, uznanych za prawdziwe skarbnice witamin. Tylko takie preparaty umożliwiają osiągnięcie zamierzonych efektów i mają dobroczynny wpływ na organizm, bez pozostawiania efektów ubocznych. Wybierając więc witaminę C, należy zwrócić uwagę na skład - czy preparat zawiera:
acerolę - nieocenione źródło pełnowartościowej witaminy C (jeden owoc ma tyle witaminy C, ile kilogram cytryn, a także ma wspaniałe właściwości antyoksydacyjne, co przekłada się na zachowanie młodego i promiennego wyglądu skóry)
owoce dzikiej róży - nie tylko zawierają duże dawki naturalnej witaminy C, ale także odpowiadają za witalność i oczyszczenie organizmu
jagody CamuCamu - świeże owoce "superjagód" zawierają ilości witaminy C odpowiadające 2-3 % ich własnej masy.
Tylko produkty o naturalnym składzie są w stanie uzupełnić wszystkie niedobory i wchłonąć się w całości, bez pozostawiania produktów ubocznych w organizmie. Rola witaminy C nie ogranicza się wyłącznie do wspomagania odporności - odpowiada ona między innymi za syntezę kolagenu, bierze udział w przemianie aminokwasów, wchłanianiu i gromadzeniu żelaza, a także w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu oraz kwasów żółciowych, czy działaniu ochronnym wobec witaminy E. Najbardziej efektywne jest przyjmowanie preparatów w formie płynnej - taka formuła pozwala na zaspokojenie zapotrzebowania na witaminę C w pełni. Dzięki temu zyskasz nie tylko zdrowie i siłę, ale także doskonałą kondycję: zarówno psychiczną, jak i fizyczną.
Artykuł partnera zewnętrznego zdrowawitamina.pl