Złoty miód zyskał swoją nazwę od połączenia dwóch składników - miodu i kurkumy, obu o cudownych właściwościach i obu w kolorze złota.
Jak zrobić złoty miód? Oto składniki:
100 gram naturalnego miodu
10 gram kurkumy (czubata łyżka stołowa)
Kurkumę dokładnie mieszamy z miodem, przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Profilaktycznie jemy łyżeczkę rano na czczo, można miód wymieszać w szklance z ciepłą wodą albo w mleku roślinnym – ryżowym czy migdałowym.
Grypa – pół łyżeczki co godzinę przez jeden dzień, następnego dnia pół łyżeczki co 2 godziny. Kontynuujemy przez tydzień.
Problemy z trawieniem – przed posiłkiem wypij szklankę ciepłej wody z łyżeczką miodu.
Problemy skórne – nałóż miód bezpośrednio na zmienione miejsce.
Nie ma praktycznie przeciwwskazań do spożywania kurkumy, ale jeśli cierpisz na różne schorzenia, zapytaj lekarza. Nie zaleca się kurkumy matkom karmiącym i kobietom w ciąży.