1. Eliminuje swędzenie po ukąszeniach
Wystarczy potrzeć miejsce ukąszenia wewnętrzną stroną skórki, a nieprzyjemne pieczenie czy swędzenie minie prawie natychmiast.
2. Poprawia trawienie
Miąższ na skórce zawiera dużo błonnika. Łyżeczka dziennie sprawi, że będziesz lepiej trawić, pomaga też przy zaparciach.
3. Wybiela zęby
Te metodę stosuje z powodzeniem plemię Navajo. Wystarczy przez 2 tygodnie codziennie wcierać miąższ ze skórki by zobaczyć różnicę!
4. Zmniejsza zmarszczki
Skórka bananowa zawiera duże ilości przeciwutleniaczy. Wystarczy wetrzeć wewnętrzną cześć skórki w twarz i zostawić na pół godziny. Twarz myjemy potem wodą.
5. Leczy bezsenność
Skórka zawiera tryptofan, który reguluje nasz sen. Wystarczy zjeść miąższ raz dziennie.
6. Zapobiega zaćmie
W miąższu jest również luteina, która chroni oko przed wolnymi rodnikami i promieniowaniem UV ze słońca. To też powód, by jeść wewnętrzną część skórki.
7. Obniża cholesterol
Jedzenie skórki bananowej z powodu zawartości różnego rodzaju błonnika, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega chorobom krążenia.
8. Usuwa brodawki
Należy nałożyć kawałek skórki na brodawkę i przykleić plastrem. Zostawić na noc i zabieg powtarzać aż brodawka odpadnie.
9. Poprawia nastrój
Jedzenie skórki zapobiega labilności emocjonalnej gdyż miąższ zawiera duże ilości serotoniny.
źródło https://ecoosfera.com/2016/09/descubre-9-usos-medicinales-de-la-cascara-de-platano