Kurkuma to żółta przyprawa zawierająca kurkuminę, substancję o działaniu antynowotworowym, antybakteryjnym, przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Może ona również powstrzymać progres wirusa nawet na poziomie molekularnym – wynika z badań przeprowadzonych na George Mason University oraz Johns Hopkins University.
Wszystkie wirusy wyzwalają reakcję kompleksu białkowego zwanego NF-κB, który występuje we wszystkich komórkach ciała i odgrywa zasadniczą rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej na wszelkiego rodzaju bodźce np. stres, wolne rodniki czy stan zapalny. Według naukowców, jeśli zablokujesz NFKB możesz zatrzymać działanie wirusa lub spowolnić jego rozwój – takie właściwości ma właśnie kurkuma.
Kurkuma najlepiej łączy się z tłuszczami, dlatego warto popijać tzw. złote mleko.
Ten tradycyjny ajurwedyjski napój na bazie ciepłego mleka z dodatkiem kurkumy (mleko potęguje wchłanianie się kurkumy) działa wspomagająco w przypadku przeziębienia – oczyszcza z toksyn, rozgrzewa, podnosi odporność, działa wykrztuśnie, usuwa śluz, zapewnia lepszy sen i leczy jesienno-zimową chandrę.
Jak zrobić złote mleko?
W garnku rozgrzej pół łyżeczki oleju kokosowego lub migdałowego. Dodaj około jednej czwartej łyżeczki kurkumy, odrobinę wody i mieszaj aż rozpuścisz kurkumę. Dodaj szklankę mleka, możesz też napój uzupełnić o inne przyprawy – cynamon, szafran czy kardamon bądź imbir. Kiedy mleko nie będzie już bardzo gorące możesz dodać łyżeczkę miodu, najlepiej spadziowego lub gryczanego, bo te są najbardziej skuteczne na stany zapalne dróg oddechowych.