W Chinach kobiety nacierały twarz perłami zawierającymi cynk by nadać skórze zdrowy wygląd – ostrygi zawierają go najwięcej. Później na długo cynku zapomniano.
Cynk na nowo odkryto
dopiero w latach 1950-tych ubiegłego wieku. Zauważono, że leczenie ran u poparzonych szczurów przebiegało o wiele szybciej i skuteczniej gdy do ich diety przypadkowo dostało się nieco cynku. Wyniki badań przeprowadzone na 600 szczurach to potwierdziły. Odtąd zainteresowano się nad rolą cynku w organizmie człowieka.
Stwierdzono, że niedobór cynku mieli wszyscy pacjenci szpitalni chorzy na:
- nałogowy alkoholizm
- marskość wątroby
- arteriosklerozę
- reumatyzm i artretyzm
- owrzodzenia na skórze
- wrzody przewodu pokarmowego,
- nowotwory i choroby serca
- choroby wynikające ze złego odżywiania
Rola cynku
Sprawdzono więc działanie cynku na organizm młodych osób. Wybrano 20 pacjentów przygotowywanych do operacji. Połowie podawano cynk, połowie nie. Ci, którzy zażywali cynk przed operacją wyzdrowieli po 46 dniach. U pozostałych rany pooperacyjne zagoiły się po 80 dniach czyli jak zwykle . Stało się oczywiste, że cynk jest konieczny w mechanizmie przywracania zdrowia.
Było to ponad 60 lat temu. Od tamtego czasu opublikowano niemal 100 tysięcy badań na temat cynku. Dziś wiemy, że cynk odgrywa ogromną rolę w wielu procesach m.in
- Przyspiesza gojenie ran i oparzeń
- Zwiększa odporność na infekcje i zakażenia
- Wspomaga układ immunologiczny
- Chroni skórę i błony śluzowe
- Hamuje namnażanie wirusów szczególnie tych odpowiedzialnych za przeziębienie i opryszczkę
- Zmniejsza replikacje wirusów atakujących drogi oddechowe [1]
- Cynk jako jeden z nielicznych pierwiastków wykazuje działanie antywirusowe i antytoksyczne w komórkach.
- Wpływa na gospodarkę węglowodanową i warunkuje aktywność 200 enzymów uczestniczących w metabolizmie komórek
- Reguluje gospodarkę hormonalną, szczególnie hormony płciowe,
- Niezbędny do rozwoju płodu.
- Jest konieczny do rozwoju i odbudowy kości i niezbędny dla układu nerwowego
- Wpływa na skórę, włosy i paznokcie dlatego jest uznawany za pierwiastek piękna
- Odpowiedzialny za odczuwanie węchu i smaku
Cynk i witamina A
Cynk jest podstawą uruchamiania witaminy A z wątroby. Witamina A bez obecności cynku nie może się uwolnić z wątroby i dotrzeć wraz z krwią do skóry, do chorych tkanek czy np. oczu w przypadku kurzej ślepoty. Samo podawanie witaminy A bez cynku nie uzupełni jej niedoboru.
Niedobór cynku możliwe objawy
- białe plamy na więcej niż dwóch paznokciach u rąk
- łamliwe paznokcie
- nadmierne pocenie się, przykry zapach ciała
- wypadanie włosów, słaby ich wzrost
- wysypki na skórze trądzik, pleśniawki, zajady, rozstępy
- upośledzenie smaku i węchu
- zapalenie spojówek,
- nadmierny apetyt lub brak
- zapalenie spojówek, zespół suchego oka, kurza ślepota
- bladość lub łuszczenie się skóry
- zespół Brandta – choroba podobna do łuszczycy
- zaburzenia emocjonalne i umysłowe
- niski poziom libido, niepłodność,
- zaburzenia miesiączkowania
- częste infekcje, brak odporności
- zaburzenia snu, biegunki
- niska odporność, częste infekcje
Niedobór cynku u dzieci
Brak apetytu, słaby wzrost, chęć zjadania lub lizania niektórych przedmiotów mogą wskazywać na niedobory cynku u dzieci. Nawet u tych na pozór dobrze odżywianych i zdrowych. Stwierdzono to po badaniach nad zawartością cynku we włosach niemowląt i małych dzieci. 18 miesięczna dziewczynka stale żuła swoje włosy i obgryzała stalowy pasek przytrzymujący róg dywanu. Miała słaby apetyt i bardzo powoli rosła. Badania zawartości cynku we włosach wykazały bardzo niski jego poziom. Gdy zaczęto jej podawać cynk, wszystkie dziwne zachowania zaczęły znikać po 3 dniach.
Cynk a leczenie różnych dolegliwości
- Cynkiem można poprawić stan włosów, skóry i paznokci
- Wyleczyć uporczywy trądzik
- Utratę smaku lub węchu
- Podawanie cynku i tauryny zapobiega epilepsji (2),
- Razem z manganem i witaminą B3 daje dobre rezultaty w leczeniu schizofrenii. (3)
- Cynk oddziałuje na centralny układ nerwowy toteż zwiększa odporność na stres, poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji.
- Pomaga w leczeniu chorób skórnych, anemii, reumatyzmu i artretyzmu, wrzodów żołądka, przerostu prostaty.
- Cynk pomaga w leczeniu trudnych owrzodzeń, szczególnie towarzyszącym cukrzycy i chorobom krążenia.
Niedobory cynku
Cynk jest szybko eliminowany z organizmu poprzez stres, alkohol, cukier, środki antykoncepcyjne i intensywne kuracje farmakologiczne np. kortyzonem.
Niedobory cynku mogą być spowodowane
- niedoczynnością tarczycy,
- chorobami wątroby,
- złym przyswajaniem
- niedoborami tego składnika w glebie, wodzie i pożywieniu
- zbyt dużą ilością fityn w żywności
- pieczywo z pełnego przemiału pieczone na drożdżach lub chemicznych zakwasach wypłukuje m.in cynk z organizmu.
Cynk w żywności
- Najwięcej cynku zawierają ostrygi bo aż 270-600 mg/kg
- Otręby pszenne, kiełki pszenicy, nasiona dyni i słonecznika 130-202 mg/kg.
- Sporo cynku zawiera większość grzybów
- Wątroba wołowa, mięso wołowe, kurze, królicze
- Większość ryb i owoców morza,
- Mąka owsiana, drożdże, kakao, awokado, żółtka jaj, orzechy.
- Owoce i warzywa są na ogół ubogie w cynk.
W procesie oczyszczania zboża tracą prawie 80% cynku. Z kolei mąka z pełnego przemiału zawiera kwas fitynowy, który łatwo wiąże się m.in z cynkiem, żelazem, wapniem, magnezem i wykrada je z organizmu. Naturalny zakwas rozbija i unieszkodliwia fityny. Z powodu kwasu fitynowego wskazane jest dłuższe moczenie ziarna, orzechów i kasz przed spożyciem. Czas moczenia poszczególnych produktów TUTAJ
Zioła i przyprawy zawierające najwięcej cynku to: czosnek, cebula, tymianek, majeranek, lubczyk, gorczyca, bazylia, mięta, herbata.
źródło https://sekrety-zdrowia.org/cynk-objawy-niedoborow/