Wielu sportowców dodaje go do koktajli i smoothies. Zbierz kilkanaście lub kilkadziesiąt skorupek. Gotuj je przez 25 minut. Wystudź. Po około godzinie zmiksuj w blenderze, mikserze lub młynku do kawy na bardzo drobny proszek. Dodawaj około 1/4 łyżeczki do koktajli według indywidualnych potrzeb zdrowotnych. Pamiętaj jednak, że 1 łyżeczka skorupek zawiera około 800 mg wapnia.
Ale taki koktajl jest też bardzo dobry dla kobiet w okresie menopauzy, kiedy z powodu utraty wapnia może dojść do osteoporozy.
Niedobór wapnia jest dla zdrowia istotny:
- osłabia kości i zęby
- może zaburzyć funkcjonowanie pracy mięśni i krzepnięcie krwi
- brak wapnia osłabia system przekazywania informacji międzykomórkowych
- zaburz procesy trawienne
Im jesteśmy starsi, tym więcej wapnia potrzebujemy, od 19 do 65 roku życia jest to około 1000 mg dziennie, ale już po 65 roku życia – 1200 mg.
Dlatego warto zrobić swój domowy suplement diety ze skorupek i dodawać go do ulubionych koktajli.