Hipoglikemia, inaczej niedocukrzenie to stan, w którym poziom glukozy we krwi jest zbyt niski. Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego hipoglikemię rozpoznaje się przy stężeniu glukozy poniżej 70mg/dl (3,9mmol/l) tzw. alertowe stężenie glukozy we krwi.
Trzeba pamiętać, że hipoglikemia nie dotyczy wyłącznie osób chorujących na cukrzycę i jest dla zdrowia bardzo groźna.
Dlatego warto umieć rozpoznać jej objawy.
Oto one:
drżenie rąk
blade powłoki skórne
senność
uczycie zmęczenia
silne uczucie głodu
ból głowy
zniecierpliwienie
przyśpieszone tętno
nadmierna potliwość
zaburzenia pamięci
niewyraźne widzenie
dezorientacja
bełkotliwa mowa
Należy pamiętać, że można mieć tylko część objawów z powyższej listy, a ich nasilenie będzie uzależnione od poziomu glukozy we krwi (im mniejsza glikemia, tym silniejsze objawy).
Warto wiedzieć kiedy może dojść do sytuacji, w której poziom cukru znacznie się obniży. Oto najczęstsze przyczyny:
- nadmierny wysiłek fizyczny
- spożycie alkoholu
- zbyt duże przerwy między posiłkami
- zbyt mała kaloryczność spożytego posiłku
- odchudzanie się