Zalecenia American Cancer Society koncentrują się głównie na zwiększeniu aktywności fizycznej i ustanowieniu zdrowych wzorców żywieniowych dla wszystkich grup wiekowych.
* Palenie papierosów i otyłość to największe zagrożenie dla zdrowia. Zmniejszenie ilości otyłych osób ograniczyłoby ilość zachorowań na raka nawet o 20 procent.
* Dorośli powinni wykonywać od 150 do 300 minut aktywności fizycznej o umiarkowanym natężeniu tygodniowo. Alternatywnie może to być 75 do 150 minut intensywnej aktywności fizycznej tygodniowo. Dla dzieci i młodzieży wskazane jest codziennie ćwiczyć minimum 1 godzinę od umiarkowanej lub intensywnej aktywności. Sugeruje się również zachęcanie do zdrowych nawyków, takich jak jazda na rowerze, spacery i przebywanie na łonie natury.
* Zaleca się unikanie alkoholu. Wcześniej ACS proponował ograniczenie dziennego spożycia alkoholu do jednego drinka dla kobiet i dwóch mężczyzn. Jednak obecnie należy całkowicie unikać alkoholu. Powodem tej zmiany jest ujawnienie, że spożycie alkoholu jest trzecim czynnikiem ryzyka raka po paleniu tytoniu i otyłości. Jeśli nie możesz uniknąć picia alkoholu, powinieneś go ograniczyć.
* Postępuj zgodnie ze zdrowym wzorcem odżywiania. W tym celu ACS proponuje spożywanie żywności o wysokiej zawartości składników odżywczych w ilościach, które mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jedzenie kolorowych warzyw i roślin strączkowych bogatych w błonnik (takich jak fasola i groszek), całe owoce o różnych kolorach i pełne ziarna są jak najbardziej wskazane. ACS sugeruje również całkowite wyeliminowanie następujących produktów spożywczych:
czerwone i przetworzone mięso
słodzone napoje
żywność wysoko przetworzona
przemysłowo produkowane desery na bazie ziarna
jedzenie gotowe do spożycia lub gotowe do podgrzania
kanapki, słodycze i rafinowane produkty zbożowe.
* Siedzący tryb życia powinien być ograniczony do minimum.
Według ACS wytyczne odzwierciedlają obecny stan nauki, a wzorce żywieniowe są niezbędne do zmniejszenia ryzyka raka, przy jednoczesnej poprawie ogólnego stanu zdrowia.
- Nie ma jednej żywności lub grupy żywności, która byłaby wystarczająca do znacznego zmniejszenia ryzyka raka - powiedziała Laura Makaroff, wiceprezes ds. zapobiegania i wczesnego wykrywania raka w American Cancer Society w komunikacie prasowym. - Ale pojawiające się dowody wskazują bezwzględnie na fakt, że zdrowe wzorce żywieniowe wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania.
W codziennej diecie należy również dbać o dostarczanie konkretnych witamin i mikroelementów, które chronią przed rakiem. Są to:
Wapń
Cynk
Witamina A.
Witamina K2
Witamina D
Witamina C
Witaminy z grupy B.
Oczywiście obniżenie wskaźników raka nie będzie łatwe. Konieczny będzie wspólny i stały wysiłek systemu opieki zdrowotnej, mediów, korporacji i innych podmiotów, aby zmienić zachowanie społeczeństwa – twierdzi ACS. Jednak przestrzeganie wytycznych zalecanych przez American Cancer Society z pewnością pomoże. Naszym pierwszym celem powinno być zmniejszenie epidemii otyłości, skupienie się na wykonywaniu większej aktywności fizycznej w naszym życiu, a także na nie paleniu i zdrowym jedzeniu.
Pamiętajmy, że wielu nowotworom można zapobiec. I tak choćby sugestia dotycząca 300 minut ćwiczeń tygodniowo oparta jest na badaniach naukowych, bo ćwiczenia faktycznie mogą zmniejszyć ryzyko raka. Jeśli więc chcesz zadbać o swoje zdrowie, wprowadź do swojego życia pozytywne nawyki.