Partner: Logo KobietaXL.pl
Podobne artykuły:

Choć USA to dla wielu kraj marzeń, rzeczywistośc nie jest tak różowa. Jak sie okazuje Amerykanie spożywają, mniej lub bardziej świadomie wiele substancji, które w innych krajach są zakazane. Oto żywność, której inne kraje się wystrzegają:

1. Łosoś hodowlany. Jest zabroniony między innymi w Australii i Nowej Zelandii. W wielu hodowlach stosuje się leki i antybiotyki, które dają hodowcom pełną kontrolę nad wzrostem ryb, dodatkowo pasza, którą karmione są ryby zawiera mnóstwo hormonów i substancji szkodliwych dla ludzkiego organizmu. Dzięki temu waga łososia może zostać zwiększona nawet o 80%. Przed spożyciem norweskiego łososia hodowlanego przestrzegają sami norwescy lekarze, którzy alarmowali aby dzieci, młodzież w okresie dojrzewania oraz kobiety w ciąży go nie spożywały.

2. Modyfikowana papaja i kukurydza. Jest zakazana w całej Unii Europejskiej. Większość papai uprawianych na Hawajach jest genetycznie modyfikowana, aby mogły być odporne na wirus pierścieniowej plamistości. 

3. Napoje zawierające BVO czyli bromowany olej roślinny. Syntetyczna substancja chemiczna jest stosowana w preparatach ograniczjących palność. Badania wykazały, że brom potrafi kumulować się ludzkich tkankach, a także mleku kobiet karmiących piersią, spożywany w dużych dawkach może powodować problemy z płodnością. Skutki uboczne spożywania bromu, które występują relatywnie często to: wysypka, trądzik, utrata apetytu, zmęczenie. BVO jest zakazany w Europie oraz w Japonii.

4. Przetworzone pokarmy, które zawierają sztuczne barwniki. Produkty sztucznie farbowane sprzedawane na terenie Unii Europejskiej zawierają specjalne oznaczenia i informacje. Przemysł spożywczy w Ameryce stosuje ponad 3 tysięcy barwników, sztucznych konserwantów i aromatów, które są zakazane większości innych krajów ze względu na swoje niebezpieczne działanie m.in. zmiany w zachowaniu u dzieci. Pudełko popularnego "Mac&Cheese" czyli klasyka amerykańskiej kuchni - makaronowej zapiekanki z trzema serami, zawiera wszystkie najpopularniejsze barwniki w Ameryce. Najnowsze badania przeprowadzone w The Center for Science in the Public Interest sugerują, że barwnik "czerwony40" oraz "żółty6" mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych czy ciężkich alergii pokarmowych zwłaszcza u dzieci. 

5. Kurczak karmiony lekami z dodatkiem arsenu. Dzięki zawartości arsenu kurczaki rosną szybciej, a ich mięso ma ładny różowy kolor, dzięki któremu wydają się być dłużej świeże. W Unii Europejskiej nigdy nie zezwolono na stosowanie arsenu w paszach dla zwierząt.

6. Produkty zawierające konserwanty BHA i BHT. Są wyjątkowo niebezpieczne ponieważ zawierają  trujące związki rtęci. To tyczy się nie tylko produktów spożywczych, ale również tych z branży kosmetycznej. W Ameryce możesz znaleźć je w płatkach śniadaniowych, suszonych ziemniakach, piwie czy gumach do żucia. Badania przeprowadzone na szczurach dowiodły, że właśnie konserwant BHA był główną przyczyną występowania choroby nowotworowej u zwierząt i chociaż nie wiadomo czy takie same skutki może powodować w ludzkim organizmie to konserwant  wywołuje alergie i nadpobudliwość.

7. Wyroby piekarnicze, do których produkcji stosowane są odżywki z bromianem potasu. Mąka wzbogacona o ten składnik nadaje pieczywu jaśniejszy kolor i sprawia, że jest dłużej sprężyste i miękkie. Bardzo często takie pieczywo jest wykorzystywane do hamburgerów czy hot-dogów. I chociaż Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przez stosowaniem substancji i jest ona zakazana w wielu krajach, bromian potasu jest wciąż dozwolony w Stanach Zjednoczonych. Badania przeprowadzone nad bromianem udowodniły, że ma szkodliwy wpływ na nerki, tarczycę, a także układ nerwowy. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zalicza go do możliwych czynników rakotwórczych. Jest zakazany w Chinach, Kanadzie i UE.

 źródło:

10 American Foods That Are Banned in Other Countries

Tagi:

jedzenie ,  konserwanty ,  USA ,  hormony ,  antybiotyki , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót