Przez wieki mleko wielbłądzie było używane przez koczowników w celach leczniczych. Swoim składem jest najbardziej zbliżone do mleka matki, zawiera 10 razy więcej żelaza i 3 razy więcej witaminy C niż mleko krowie jak podaje Huffington Post. Wykazuje silne właściwości antybakteryjne, usprawnia system odpornościowy, a ma niską zawartość laktozy.
Sfermentowane mleko wielbłądzie wciąż jest stosowane m.in. w Kazachstanie podczas leczenia gruźlicy. Naukowcy rozpoczęli również badania dotyczące zastosowania mleka w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna, raka piersi i autyzmu, najbardziej obiecujące okazały się wyniki badań dotyczące cukrzycy. Dr. Agrawal z Bikaner Diabetes Care and Research Centre w rozmowie z Huffington Post wyjaśnia, że spożycie wielbłądziego mleka przy cukrzycy typu I zredukowało znacznie dawkę insuliny niezbędnej do utrzymania długotrwałej kontroli glikemii. Wynika to z faktu, że mleko wielbłądzie wykazuje właściwości podobne do insuliny.
Badania naukowe udowodniły, że mleko wielbłądzie ma znacznie wiecej zastosowań:
- cholesterol w nim zawarty jest znacznie mniejszy niż w mleku kozim czy krowim
- poziom potasu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, sodu i cynku jest wyższy niż w mleku krowim
- mleko wielbłądzie zawiera 3 razy więcej witaminy C i 10 razy więcej żelaza niż mleko krowie
- regularne picie mleka pomaga zwalczyć impotencję
- zawiera sześć niezbędnych dla zdrowia człowieka kwasów tłuszczowych
- zawiera wysoką ilość lanoliny, która poprawia koloryt skóry i redukuje zmarszczki
- wzmacnia system odpornościowy
- jest łatwo przyswajalne przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy
- mleko wielbłądzie mogą również spożywać osoby cierpiące na zapalenie czy nowotwór wątroby
- pomaga kontrolować wysokie ciśnienie krwi
- pomaga w leczeniu miażdżycy i osteoporozy.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa szacuje, że potencjał produkcji wielbłądziego mleka na rynku swiatowym jest wart 10 mld dolarów.