Już w listopadzie 2020 roku w Wielkiej Brytanii ogłoszono wyniki badań, z których wynika, że supermarkety to najczęstsze miejsca, które ludzie odwiedzali w dniach poprzedzających pozytywny wynik testu na koronawirusa.
Public Health England (PHE) zebrało dane za pomocą aplikacji NHS Test and Trace - co oznacza, że dane zostały oparte na osobach, które miały tę aplikację i uzyskały pozytywny wynik testu na obecność COVID-19.
Analizując kontakty i odtwarzając miejsca pobytu 128 808 osób, które zgłosiły, że uzyskały wynik pozytywny w okresie od 9 listopada do 15 listopada, dane PHE ujawniły, gdzie te osoby bywały najczęściej.
Spośród osób, które uzyskały wynik pozytywny na obecność COVID-19 w dniach analizowanych przez PHE, najwięcej z nich, bo aż 18,3% podało, że odwiedzili supermarket.
Oto lista miejsc potencjalnie noszących ryzyko zakażenia wymienianych przez PHE:
supermarket - 18,3%
szkoła średnia - 12,7%
szkoła podstawowa - 10,1%
szpital - 3,6%
dom opieki - 2,8%
szkoła wyższa - 2,4%
inny sklep - 2,2%
przedszkole - 1,8%
pub lub bar - 1,6%
wizyta u obcej osoby - 1,5%
rodzina poniżej pięciu członków - 1,2%
siłownia - 1,1%
restauracja lub kawiarnia – 1,0%
Biorąc pod uwagę powyższe dane okazuje się, że podczas robienia zakupów w supermarkecie można zarazić się najłatwiej. Dlaczego tak jest?
Joseph Allen, profesor z Harvard T.H. Chan School of Public Health podaje czynniki mające wpływ na zakażenie:
1. Słaby przepływ powietrza
Osoby zarażone COVID-19 uwalniają cząsteczki wirusa do powietrza, gdy mówią, kaszlą lub kichają. Kropelki, które są większe, mają tendencję do opadania na ziemię w odległości około 1,8 metra od osoby, która je wyrzuca. Jednak małe cząsteczki mogą unosić się w powietrzu przez wiele godzin. Ktoś inny, kto wdycha te cząsteczki wirusa, może zarazić się. Dalego ryzykowne jest przebywanie w zamkniętych i niewietrzonych pomieszczeniach.
2. Duże skupiska ludzkie
Allen radzi ograniczać lub unikać podróży do miejsc, w których jest dużo ludzi. Jeśli już tam jesteśmy, musimy trzymać dystans minimum 2 metry, ale mimo to w powietrzu nadal mogą być obecne małe cząsteczki z wirusem.
3. Brak maski na twarz
Noszenie maski na twarz nie tylko pomaga zapobiegać wydalaniu cząsteczek wirusa COVID-19 zakażonej osoby, ale także chroni osoby niezainfekowane przed wdychaniem cząstek wirusa.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca teraz noszenie trójwarstwowej maski z wewnętrzną warstwą wykonaną z tkaniny polipropylenowej (materiał nietkany używany do takich produktów jak torby na zakupy wielokrotnego użytku). Allen radzi, by widząc osobę bez maseczki lub z maseczką, która nie przykrywa nosa i ust, natychmiast się od niej oddalić.
4. Czas pobytu
Ilość czasu spędzanego w pomieszczeniach, wpływa na ryzyko narażenia na COVID-19. Można się zarazić nawet trzymając dystans, kiedy jesteśmy z zakażoną osobą przez 15 minut lub dłużej.
Ryzyko zakażenia zmniejszamy wchodząc i wychodząc z pomieszczeń tak szybko, jak to możliwe. Na przykład, gdy chcesz iść na zakupy spożywcze, z góry zrób listę wszystkiego, czego potrzebujesz – radzi Allen. - Jeśli znasz układ sklepu, dostosuj listę, aby móc efektywnie poruszać się po przejściach, bez konieczności wielokrotnego chodzenia tam i z powrotem.
Co jeszcze warto wiedzieć? Badaczka Erin DiCaprio, specjalistka wirusologii żywności z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, odpowiedziała czytelnikom The Conversation na najczęściej zadawane pytania dotyczące zakupów w supermarkecie:
Czy powinienem nosić maskę podczas zakupów?
Noszenie maski może pomóc uniknąć zakażenia. Możesz mieć COVID-19 i nie wiedzieć o tym, więc noszenie maski może zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa, jeśli nie masz żadnych objawów. Przestrzeganie wytycznych dotyczących dystansu społecznego jest również ważne podczas zakupów spożywczych. Należy nosić maski, które są zalecane przez autorytety medyczne.
Czy można dotykać produktów w sklepie?
Dotykanie przedmiotów na półkach nie jest obarczone wysokim ryzykiem. Obecnie nie ma dowodów na przenoszenie wirusa przez żywność lub opakowania żywności. Chociaż badania wykazały, że wirus może żyć na plastiku do 72 godzin, jest to kontrolowane badanie laboratoryjne, w którym stosuje się wysokie poziomy zakaźnego wirusa. W środowisko naturalnym wirus szybko ginie. Należy jednak unikać dotykania oczu, nosa i ust.
Czy muszę dezynfekować jedzenie po powrocie do domu?
Nie, nie musisz dezynfekować jedzenia, może to być wręcz niebezpieczne. Zamiast tego umyj swoje produkty pod chłodną bieżącą wodą i osusz czystym ręcznikiem. Nie musisz też czekać z rozpakowaniem artykułów spożywczych.
Czy powinienem nosić rękawiczki w sklepie spożywczym?
Nie zaleca się noszenia rękawiczek w miejscach publicznych, po części dlatego, że mogą one pomóc w rozprzestrzenianiu zarazków. Ludzkie dłonie mają wiele mikroorganizmów wbudowanych w skórę. COVID-19 może przeżyć znacznie dłużej na rękawiczkach niż na rękach. W pewnych okolicznościach zalecane jest noszenie rękawiczek. Na przykład, jeśli masz kontakt z powierzchnią, która jest prawdopodobnie zainfekowana, możesz założyć rękawiczki, a następnie zdjąć je po zakończeniu. Mycie rąk to nadal najlepsza metoda zapobiegania koronawirusowi.