Partner: Logo KobietaXL.pl

Istnieją pokarmy, które zabijają, albo mogą zabić – dosłownie. I nie mówimy tu o ociekających tłuszczem hamburgerach czy frytkach z fas foodów. Mówimy o daniach, spożycie których, może skończyć się śmiercią realna i bolesną.

I choć często zakazane w krajach, z których pochodzą dania te są nadal serwowane często niczego nie podejrzewającym turystom.

 

 

1. Casu marzu to ser tradycyjnie spożywany na Sardynii. Podobno działa jako afrodyzjak. W rzeczywistości jest to „zgniły ser” to znaczy casu marzu, zawierający wewnątrz larwy much, które przyczyniają się do jego fermentacji. Problemem jest to, że larwy mogą przeżyć w naszych żołądkach dając różne poważne konsekwencje dla jelit. Nie zdarzyła się co prawda smierć po spożyciu sera, ale ciężkie choroby tak. Ser został zakazany przez UE, ale nadal można go kupić na czarnym rynku.

 

2. Ryba Fugu - Blowfish (ryba cios)

 

Podawana w Japonii. Jej narządy wewnętrzne są pełne trucizny – tetrodotoksyny, która wywołuje u ludzi paraliż i umiera się podczas jedzenia. Ta trucizna, 1200 razy mocniejsza niż cyjanek jest dodawana do ryby podczas smażenia w mikroskopijnej porcji, aby dodać smaku. Danie dla ryzykantów.

 

3. Czarny bez

 

Znakomity po przetworzeniu jako naturalny lek na przeziębienia, oczyszczający, przeciwzapalny. Ale liście, nasiona lub surowe dojrzałe owoce mogą po spożyciu być śmiertelne, ponieważ zawierają glikozydy cyjanogenne, które mogą wytwarzać cyjanek lub cyjanowodór. Stosowanie tych części rośliny może powodować nudności, a nawet ataki serca.

 

 

4. Surowe orzechy nerkowca.

Oczywiście te sprzedawane w sklepach są przetworzone. Inaczej ich fani dawno by nie żyli. Orzechy zawierają olej, który doprowadza do zapalenia skóry, obrzęków i może prowadzić do śmierci. Ale nawet przetworzone nerkowce potrafią być groźne – wiele osób ma na nie uczulenie.

 

 

5. Tapioka

 

Używana w Ameryce Południowej, Afryce i Azji do wyrobu słodyczy. Musi być jednak dokładnie ugotowana bo, w przeciwnym razie, można zatruć się linamarynem zawartym w tapioce, podobnie jak w przypadku czarnego bzu.

 

6. Małże z krwią

 

Uważane jako przysmak, mogą być śmiertelne. W Chinach , wrzucane na wrzątek na 20 sekund, w 1998 roku zabiły 30 osób, a u 300 000 wywołały WZW typu A. Mogą prowadzic do czerwonki i tyfusu. Obecnie danie zakazane.

 

7. Żaba byk

 

Jedzona w RPA i Namibii, a źle przygotowana, może być śmiertelna. Jej skóra i narządy wewnętrzne zawierają trucizny.

 

8. Ackee

 

Jeden z popularnych owoców na Karaibach. Zawiera hypogilcynę, która może spowodować śpiączkę lub śmierć w przypadku zjedzenia niedojrzałego owocu.

 

9. Sannakji

Danie kuchni koreańskiej. Żywe ośmiornice Nakji przyprawione ziarnami sezamu. Ruszają się na talerzu. Ponadto ich przyssawki mogą przykleić się do jamy ustnej lub przełyku i spowodować uduszenie. Mimo to danie ma wielu zwolenników. 

 

 

Źródło http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2014-08-21/los-10-alimentos-mas-peligrosos-que-la-gente-sigue-comiendo-por-todo-el-mundo_178008/

 

ZapiszZapisz

Tagi:

zdrowie ,  jedzenie ,  egzotyczne jedzenie , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót