Nie wyobrażasz sobie poranka bez małej czarnej? Mocnej, pachnącej, aromatycznej? Je też nie. Szczególnie, że kawa to nie tylko ciemnobrązowy, gorący płyn. Jedna duża filiżanka – około 240 ml – zawiera szereg składników odżywczych:
Witamina B2 (ryboflawina): 11% RDA - Recommended Dietary Allowances – zalecane dzienne spożycie
Witamina B5 (kwas pantotenowy): 6% RDA.
Witamina B1 (tiamina): 2% RDA.
Witamina B3 (niacyna): 2% RDA.
Kwas foliowy: 1% RDA.
Mangan: 3% RDA.
Potas: 3% RDA.
Magnez: 2% RDA.
Fosfor: 1% RDA.
Jeśli zaś pijesz kilka filiżanek dziennie dodajesz do swojej diety sporo witamin i ważnych pierwiastków oraz przeciwutleniaczy. Typowy Europejczyk pijący kawę dostarcza ich w ten sposób więcej niż w innym pożywieniu
Jest tylko jedno ale. Nie wolno pić kawy na czczo, na pusty żołądek! Pita tak kawa powoduje nadprodukcję kwasu solnego, co może grozić stanami zapalnymi żołądka. To z kolei może doprowadzić do kłopotów z trawieniem, zapalenia jelit, wzdęć, podrażnień, a nawet raka okrężnicy.
Poza tym nie należy pić kawy zaraz po wstaniu z łóżka. Naukowcy twierdzą, że w ten sposób pobudza ona produkcję kortyzolu – hormonu stresu, który jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Dlatego na pierwszą filiżankę należy poczekać godzinę po obudzeniu się.
Masz wtedy czas, żeby również coś zjeść, może być to nawet kawałek chleba. Jeśli jednak musisz dzień rozpocząć natychmiast kawą dodaj do niej tłustego mleka lub łyżeczkę masła.
źródło http://dailyoccupation.com/2017/02/24/drink-coffee-empty-stomach-morning/
I pamiętaj – kawa z masłem odchudza!