Jak objawia się dna moczanowa?
Dnę moczanową inaczej nazywa się skazą moczanową, a jeśli występuje w palcu stopy to podagrą. Ten swoisty rodzaj zapalenia stawu jest wynikiem nadmiernego stężenia kwasu moczowego we krwi. Kumuluje się on w stawach i tkankach, a z czasem tworzy złogi. To one prowadzą do dolegliwości bólowych, a także zaburzenia pracy nerek i kamicy. Wśród przyczyn wymienia się przede wszystkim wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi. Hiperurykemia w wynikach laboratoryjnych jest rozpoznawana przy wartości 7 mg/dl. Specjaliści wskazują, że choroba może mieć podłoże genetyczne lub też jest nabyta. Na ten drugi czynnik wpływ ma przede wszystkim dieta bogata w mięso oraz nadużywanie alkoholu. Zdarza się także, że dna moczanowa pojawia się też przy takich chorobach jak niewydolność oddechowa, niedoczynność tarczycy, nadczynność przytarczyc, zawał serca, nefropatia czy też przy stosowaniu leków immunosupresyjnych.
Objawów dny moczanowej nie da się nie zauważyć. Ostry napad objawia się nagłym bardzo ostrym bólem stawu oraz towarzyszącym mu obrzękiem. Skóra wokół staje się czerwona, błyszcząca, napięta, złuszcza się. Co istotne, ból jest tak silny, że utrudnia normalne funkcjonowanie i poruszanie się, a napad może trwać nawet 21 dni, a następnie sam ustępuje. W przypadku gdy dna będzie nieleczona, staje się chorobą przewlekłą i może prowadzić do zapalenia wielostawowego oraz powstania guzków dnawych.
Dieta – najlepsza forma terapii
Okazuje się, że tak naprawdę dieta to jedyne narzędzie do walki z dną moczanową. Jadłospis przy tej chorobie wyklucza wiele składników, ale opłaca się wprowadzić zdrowe nawyki. Wsparciem mogą być na przykład dostępne w sieci artykuły takie jak https://www.lightbox.pl/blog/dieta-przy-dnie-moczanowej.-co-jesc-a-czego-unikac-chorujac-na-dne-moczanowa, które jasno wskazują, jak powinno się komponować jedzenie przy dnie moczanowej. Jest to choroba metaboliczna, więc dieta jest najważniejszym elementem leczenia i ma prowadzić docelowo do zmiany nawyków.
Warto zwrócić uwagę, że dna moczanowa dotyka społeczeństw wysoko rozwiniętych. Najczęściej borykają się z nią mężczyzn po czterdziestym roku życia. Natomiast u kobiet może pojawić się po menopauzie. Dobrze zaplanowaną dietą można przeciwdziałać nawrotom choroby, więc nic dziwnego, że wiele osób u specjalistów szuka informacji, jakie produkty należy z jadłospisu wyeliminować, a jakich powinno na talerzu znaleźć się zdecydowanie więcej. To tak naprawdę wstęp, by zmienić styl życia i wprowadzić zdrowe nawyki.
Warto pamiętać o tym, że czynnikami ryzyka, które przyczyniają się do dny moczanowej, są choroby cywilizacyjne takie jak nadwaga i otyłość, hiperlipidemia, alkoholizm. Poza tym wpływ ma również nadmierna podaż produktów purynowych, a także zatrucie glinem lub ołowiem. Dla wielu osób dieta w dnie moczanowej jest również jadłospisem redukującym masę ciała. Z drugiej strony należy pamiętać, że w tym wypadku nie będą służyć głodówki, duże deficyty energetyczne, ponieważ paradoksalnie to właśnie one będą prowadzić do wzrostu stężenia kwasu moczowego we krwi – czyli hiperurykemii.
Dieta przy dnie moczanowej powinna natomiast ograniczać, a nawet całkowicie eliminować produkty, które podnoszą stężenie kwasu moczowego niezależnie od przyczyny choroby. Tym samym uznać należy źródeł związków purynowych. W efekcie najlepsza będzie dieta wegetariańska uzupełniona chudym nabiałem. Już widać, że jadłospis powinien opierać na warzywach, owocach, jajkach, tłuszczach roślinnych i niskotłuszczowych źródłach białka. Poza tym dieta musi uwzględniać zwiększoną podaż płynów – nawet do trzech litrów na dobę. To pozwala zapobiegać zagęszczeniu moczu i krystalizacji soli kwasu moczowego w kanalikach nerkowych. Trzeba też zrezygnować z cukru, słodyczy i alkoholu – w szczególności z piwa.
Co jeść przy dnie moczanowej?
Z pewnością pacjent, który pierwszy raz styka się z ograniczeniami dietetycznymi, może mieć trudności, by zmienić nawyki. Pojawiają się więc dylematy, co tak naprawdę można jeść, skoro lista wykluczeń jest taka długa. Pacjenci muszą więc otrzymać konkretną listę. Na niej znajduje się chude mięso w niewielkich ilościach, ryby takie jak dorsz, sandacz, mintaj, owoce morza. Poza tym warto sięgać po mleko, jogurt naturalny, maślanka, kefir, chudy twaróg, a także oleje roślinne. Podstawą natomiast są warzywa i owoce, a szczególnie czereśnie i wiśnie. Warto zadbać o odpowiednią ilość wody źródlanej, mineralnej, herbaty – też ziołowe, kawy, soki warzywne. Natomiast należy ograniczyć produkty wysokoprzetworzone – szczególnie mięsne – podroby, galarety, konserwy, wywary z mięsa i kości, tłuste sery, ryby, masło. Co istotne, na liście produktów zakazanych znajdują się także takie warzywa jak kukurydza, szczaw, groszek zielony, szpinak, brokuły raz wysoko szczawianowy rabarbar.
materiał zewnętrzny