Stwierdzono mianowicie, że mieszanina sześciu naturalnych związków chemicznych występujących w warzywach, owocach i przyprawach korzennych jest w stanie zlikwidować 100 % komórek raka piersi bez szkodliwych działań ubocznych na zdrowe komórki. Wyniki badań zostały opublikowane w „The Journal of Cancer”.
Jak wyjaśnia profesor Raj, jedną z głównych przyczyn nawrotu choroby i śmierci pacjentek jest mała grupa komórek nowotworowych, które wymykają się z terapii. Komórki te uodpornione na działanie wielu leków mają zdolność wytwarzania nowych guzów, jest więc rzeczą niezwykle ważną, aby znaleźć nowy sposób bardziej skutecznego leczenia raka piersi i zapobiegania nawrotowi choroby.
Zespół badawczy testował początkowo dziesięć znanych związków chemicznych o leczniczym działaniu występujących w takich środkach spożywczych, jak brokuły, winogrona, jabłka, tofu (twarożek sojowy znany w Chinach od II w p.n.e.) i korzeń kurkumy (przyprawa stosowana w indyjskim curry). Ostatecznie zredukowano badaną mieszankę do sześciu składników.
1 | Kurkumina – organiczny związek chemiczny będący przeciwutleniaczem polifenolowym. Stosowany jest m.in., jako składnik przyprawy curry. Kurkuminę otrzymuje się poprzez ekstrakcję kłączy ostryżu długiego (Curcuma longa), zwanego też kurkumą, kurkumą długą albo szafranem indyjskim. | |
2 | Izoflawony z soi – substancje zaliczane do tzw. filo estrogenów, roślinnych odpowiedników hormonów kobiecych. Soja, roślina strączkowa została odkryta i jest ceniona za własności odżywcze i lecznicze w Azji, głównie w Chinach i Japonii. Zainteresowanie soją wzrosło po udokumentowanych wynikach badań, wskazujących na jej zapobiegawcze działanie przeciwko licznym chorobom, w tym nowotworowym. |
|
3 | Indolo-3-karbinol – związek organiczny występujący w roślinach z rodziny krzyżowych (kapustowatych), wykazuje aktywność biologiczną. I3C posiada wielokierunkowe działanie przeciwrakowe. Ogranicza wzrost i namnażanie się komórek rakowych, wspomaga naprawę DNA. Do roślin krzyżowych należą m.in. rzepak, gorczyca, rzeżucha. | |
4 | C–fikocyjanina – związek organiczny pochodzący ze spiruliny platensis, glonu należącego do gromady sinic. Jest to niebiesko-zielona alga, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu. Wydzielony z tego glony związek posiada własności przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwrakowe. | |
5 | Resweratrol – organiczny związek chemiczny. Najwięcej tego związku zawierają winogrona, a głównie ich skórka. Poza tym można go znaleźć w orzeszkach ziemnych, w skórce owoców morwy i porzeczki czarnej. Ma silne własności przeciwutleniające, przeciwgrzybiczne, a jak wynika z ostatnich badań, również przeciwrakowe. | |
6 | Kwercetyna – organiczny związek aromatyczny pochodzenia roślinnego z grupy związków flawonowych. Flawonoidy występujące w roślinach, spełniają rolę przeciwutleniaczy oraz naturalnych środków owado- i grzybobójczych. Kwercetyna występuje w owocach, warzywach i herbacie. |
Wyżej wymienione komponenty testowano pojedynczo oraz w kombinacjach. Okazało się, że stosowane oddzielnie związki chemiczne są nieskuteczne w walce z komórkami nowotworowymi, natomiast w postaci „koktajlu” wywołują niezwykłe efekty. Tłumią wzrost komórek raka piersi, hamują ich migrację i wywołują proces prowadzący do śmierci 100% komórek raka piersi. Naukowcy nie zaobserwowali żadnych szkodliwych skutków dla komórek kontrolnych.
Rak piersi (łac. carcinoma mammae) jest najczęstszym i najgroźniejszym nowotworem występującym u kobiet. Jest na pierwszym miejscu zachorowań na nowotwory wśród kobiet w Polsce, jest też najczęstszą przyczyną zgonów z powodu nowotworów u kobiet. Najważniejszym czynnikiem w istotny sposób wpływającym na wyniki leczenia jest wykrycie nowotworu w jak najwcześniejszym stadium rozwoju. Rak wykryty we wczesnym okresie wzrostu najczęściej nie daje jeszcze przerzutów do okolicznych węzłów chłonnych i rokuje wieloletnie przeżycie, a nawet wyleczenie w około 90% przypadków.
artykuł z portalu olabloga.pl