Poranna kawa to w Polsce już tradycja, bez odpowiedniej dawki kofeiny nie potrafimy sprawnie funkcjonować. Jedna filiżaneczka działa pobudzająco, przyspiesza akcję serca, podnosi ciśnienie krwi oraz rozszerza naczynia krwionośne oskrzeli.
Kwas chlorogenowy zawarty w kawie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby. Zawiera ona również dużo przeciwutleniaczy, które są wchłaniane w dolnym odcinku jelita grubego chroniąc jego ścianki przed wolnymi rodnikami.
Wiele osób szczególnie starszych pijąc kawę wypijają ją dosłownie całą, czyli razem z fusami które są świetnym źródłem antyoksydantów. Jednakże z kawą nie należy przesadzać i powinno się ją pic w małych ilościach (1-3 filiżanki dziennie). Nadużywanie kawy powoduje obniżenie nastroju, nadpobudliwość, nerwowość czy rozdrażnienie nie wspominając już o problemach ze spaniem.
Badacze z Finlandii potwierdzają, że długotrwałe picie kawy pozwala zarówno mężczyznom jak i kobietom zachować do późnego wieku dobrą sprawność psychiczną.
PIWO
Piwo jest napojem orzeźwiającym o właściwościach odżywczych z dużą zawartością witamin. Ich źródłem są naturalne składniki użyte do produkcji piwa takie jak słód i chmiel, który zawiera związki polifenoli (zmniejsza wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka). Zawarte w piwie fito estrogeny (grzybobójcze, antyutleniające i budulcowe) chronią przed rakiem jak również zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych i nerkowych.
Nadmiar tego zawierają substancje zapobiegające marskości wątroby.
Jeśli sięgamy po piwo to starajmy się wybierać to ciemne gdyż posiada znacznie więcej antyoksydantów, które pomagają naprawiać uszkodzone komórki co hamuje procesy starzenia.
ZALETY:
• 1-2 piwka dziennie podnosi Libido u mężczyzn
• obniża cholesterol
• oczyszcza nerki i przewody moczowe
• wspomaga walkę z rakiem
• przyspiesza proces trawienia
• redukuje stres i odpręża psychicznie
• wyrównuje ciśnienie międzykomórkowe
• wspomaga pracę układu immunologicznego
Wypijając 1L piwa dziennie zmniejszamy aż o połowę ryzyko zapadnięcia na choroby serca.
Wybierając złoty trunek wybierajmy ten najbardziej korzystny dla naszego zdrowia, niepasteryzowany i niefiltrowany gdyż zawiera cenny osad drożdżowy bogaty w witaminę „B”.
KAWA VS PIWO
Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Izraela dowodzą, że kofeina skraca, a alkohol wydłuża telomery – „końcówki” DNA odpowiedzialne za długości życia komórek. Czyli krótko mówiąc z każdym podziałem komórki, telomer staje się krótszy aż przestaje się dzielić i w końcu ginie.
Naukowcy z Tel Awiwu badali przeróżne czynniki wpływające na długość telomerów i doszli do wniosku, że małe ilości kawy (filiżanka) skracają a 5-7 procentowe piwo wydłuża telomery.
Teraz pozostaje nam się zastanowić czy zrezygnować z kawy i przerzucić się na „Browara” czy otwarcie zostawić sprawy jak dotychczas i pić małą czarną rano a do obiadu małe ciemne. Bo jak nie patrzeć kawa i piwo mają wiele wartości prozdrowotnych.
Tekst i foto olabloga.pl