Wprowadzając owoce do naszego jadłospisu, musimy zwracać uwagę na to, z czym je zestawiamy. „Glin znajdujący się w herbacie w połączeniu z cytryną tworzy cytrynian glinu. Związek uszkadza tkankę nerwową i przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera” - mówi serwisowi infoWire.pl Ewelina Bartniak, dietetyk ze Studia Sante.
Niebezpieczne jest także łączenie owoców z lekami. Grejpfrutów nie zestawiamy z lekami na choroby układu krążenia oraz o działaniu immunosupresyjnym. „Substancje zawarte w tym owocu powodują zwiększenie stężenia leku we krwi” - podkreśla dietetyk i dodaje: skutkiem może być uszkodzenie tkanek i nerek oraz krwawienie z przewodu pokarmowego. Po banany nie powinny sięgać osoby z zespołem jelita nadwrażliwego, a po kiwi - alergicy. Jedząc dużo jabłek, możemy nabawić się bólu brzucha i mieć wzdęcia.
Mimo wszystko nie rezygnujmy z owoców. Stanowią one podstawę urozmaiconego jadłospisu. Są niskokaloryczne, zwierają dużo wody i składników odżywczych oraz mają działanie alkalizujące. Najlepiej spożywać świeże owoce w całości, ze skórką. To w niej znajduje się błonnik, który reguluje pracę jelit, a także przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.
infowire