Partner: Logo KobietaXL.pl

Osoby, które zaczynają wspierać swoją odporność w sezonie infekcyjnym, ale przed wystąpieniem objawów, rzadziej zapadają na infekcje, niż osoby, które wspierają swoją odporność dopiero po wystąpieniu objawów chorobowych. W jaki sposób Polacy wspierają odporność organizmu?


Co z tą odpornością?

 

Aż 47% ankietowanych zaczyna wspierać swoją oporność dopiero po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby, a jedynie 37% regularnie dba o swój układ immunologiczny. Polacy postrzegają odporność organizmu jako naturalną tarczę (40% ankietowanych) oraz siłę organizmu do zwalczania wirusów i bakterii (31%). Zdecydowana większość badanych osób (75%) jest zdania, że odporność organizmu zależna jest nie tylko od czynników genetycznych, ale też poza genetycznych. Najbardziej znanymi i zarazem najczęściej stosowanymi metodami zwiększania odporności jest dieta bogata w owoce i warzywa (64% wskazań), spożywanie naturalnych produktów na odporność, np. czosnku (60% wskazań), zażywanie witamin i mikroelementów (42%), uprawianie sportu (32%), wspieranie flory bakteryjnej jelit, np. poprzez probiotyki (26%). Jedynie 22% respondentów zażywa środki farmakologiczne jako formę wspierania odporności. Za najskuteczniejszą i najbezpieczniejszą metodę wsparcia odporności Polacy uważają stosowanie diety bogatej w owoce i warzywa (38% respondentów). Ale czy to wystarcza?

 

 

Przeziębienie u dzieci

 

100% dzieci w wieku 2-13 lat choruje przynajmniej raz w roku. Częstotliwość zapadania na infekcje jest większa niż u osób dorosłych - blisko 1/3 badanych matek, których dzieci nie ukończyły jeszcze 14 lat, przyznaje, że w ciągu roku ich dzieci chorują powyżej 5-ciu razy. Dzieci chodzące do żłobka lub przedszkola chorują częściej niż dzieci, które nie korzystają z tych instytucji. Wspieranie odporności u nich zaczyna się wcześniej niż w przypadku osób dorosłych aż 63% matek zaczyna wzmacniać system immunologiczny swoich dzieci w sezonie zwiększonej zachorowalności, najczęściej poprzez dietę bogatą w owoce i warzywa (71% respondentów). Popularne jest również przyjmowanie witamin i mikroelementów (46% wskazań), zażywanie naturalnych produktów wspierających odporność (45%) oraz wspieranie flory bakteryjnej jelit poprzez stosowanie probiotyków (40%). Środki farmakologiczne wybiera jedynie 17% ankietowanych. Matki, podobnie jak reszta respondentów, uznaje dietę bogatą w owoce i warzywa jako najskuteczniejszą i najbezpieczniejszą metodę wspierania odporności (36% wskazań), natomiast zażywanie środków farmakologicznych na odporność wymienianie jest jako metoda wywołująca negatywne skutki uboczne. Dlaczego tak się dzieje?

 

 

Co decyduje o wyborze metody wspierania odporności?

 

Badani podczas wyboru preparatu wzmacniającego system immunologiczny najczęściej kierują się skutecznością działania (76% ankietowanych), rekomendacjami lekarza rodzinnego (87%) lub specjalisty (82%) oraz bezpieczeństwem dla zdrowia (82%). Matki dzieci zapadających na infekcję częściej niż pozostali respondenci kierują się skutecznością działania (86% wskazań) oraz rekomendacjami lekarza specjalisty (76%). Istotne znaczenie ma w ich przypadku także bezpieczeństwo dla zdrowia (85%). Informacja o tym, że produkt wspierający system immunologiczny został wyprodukowany ze składników pochodzenia naturalnego jest dla nich bardzo ważna. Matki w celu wsparcia odporności organizmu najczęściej stosują preparaty pochodzenia roślinnego/naturalnego (ponad 51%). Ich zdaniem największą zaletą naturalnych preparatów wspierających odporność organizmu jest brak chemicznych substancji, mogących wywołać negatywne skutki po zażyciu. Wskazuje na to aż 41% badanych matek.

Wszyscy respondenci zwracają uwagę na informacje o preparatach wzmacniających odporność. Najistotniejsze są dla nich te, mówiące o działaniu wzmacniającym odporność organizmu, wspieraniu układu odpornościowego w walce z chorobą oraz właściwościach przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych.

 

 

 

 

* * * * *

 

 

 

Raport 2017 „Nawracające infekcje a wspieranie odporności dorosłych i dzieci – www.wspierajodpornosc.pl

 

 

Realizacja:

ARC Rynek i Opinia

Próba:

Polacy wieku 30-65 lat – N=300

Matki dzieci w wieku 2-13 lat – N=200

 

 

Tagi:

przeziębienie ,  grypa ,  choroba ,  infekcja , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót