Jak wynika z rozmowy z lek. dent. Agatą Pleszyniak, ekspertem Kliniki Borczyk.pl, wiedza jak wpłynąć na właściwą kondycję naszych zębów jest nadal niewielka.
Czego unikać?
Przede wszystkim cukrów. Najbardziej szkodliwe dla zdrowia naszych zębów są produkty zawierające sacharozę i maltozę. Owoce zawierające fruktozę również obniżają pH w jamie ustnej, ale już w znacznie mniejszym stopniu. Cukier powoduje zakwaszenie w jamie ustnej i rozwój bakterii. Szczególnie szkodliwe są takie produkty, które mają długi kontakt z jamą ustną, jak na przykład lizaki czy słodkie gumy. Najlepszym rozwiązaniem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jest kawałek czekolady.
Kolejną grupą produktów, mającą negatywny wpływ na stan zdrowia zębów są produkty wysoko przetworzone. Zawierające konserwanty, polepszacze smaku, wzmacniacze, sztuczne barwniki. Uszkadzają szkliwo i przylepiają się do zębów utrudniając naturalne obmywanie przez ślinę. Są to przede wszystkim słone przekąski, dania w proszku, gotowe sosy czy zupki chińskie.
Niekorzystnie na zęby wpływają również papierosy. Powodują powstawanie ciemnego osadu oraz uszkadzają błonę śluzową jamy ustnej. Uważać należy także na cytrusy, ich spożywanie powoduje kwasową erozję szkliwa, a zęby stają się podatne na mechaniczne uszkodzenia. Ciągłe podjadanie również nie jest dobre dla naszych zębów. Bakterie zawarte w jamie ustnej odwapniają szkliwo, dopiero po około pół godzinie ślina zobojętnia kwasy i naprawia uszkodzone szkliwo. Jeśli ciągle coś jemy, nie ma ona na to czasu, a odwapnianie trwa cały czas.
Jaką dietę stosować?
Dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie. – wyjaśnia lek. dent. Agata Pleszyniak z Kliniki Borczyk.pl
Na mocne szkliwo - wapń
Za stan naszego szkliwa odpowiedzialny jest wapń, nadaje on zębom odpowiednią twardość i wytrzymałość. Jego niedobór w codziennej diecie sprzyja osłabieniu i uszkadzaniu zębów. Największą ilość wapnia zawierają mleko, przetwory mleczne, a także takie produkty jak: szpinak, rośliny strączkowe, rabarbar, łosoś, sardynki, buraki, orzechy czy woda mineralna.
Przeciw próchnicy - fluor
Kolejnym minerałem budulcowym szkliwa i zębiny jest fluor, sojusznik wapnia w walce o mocne szkliwo. Rozpuszcza on dodatkowo kwasy powstałe po posiłkach i działa antybakteryjnie. Produkty bogate w fluor to: herbata, ryby, sól fluorowana, cielęcina, ryż, woda mineralna.
Na twarde zęby – witamina D
W naszym menu nie może zabraknąć również witaminy D. Wpływa ona na twardość zębów. Jest odpowiedzialna za przyswajanie wapnia oraz fosforu i odpowiada za mineralizację szkliwa. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, stąd dostarczają ją produkty o jego wysokiej zawartości. Najlepszym źródłem są tłuste ryby, jak np. łosoś, makrela, jajka, tłusty nabiał (masło), kukurydza oraz kakao.
Na zdrowe dziąsła – witamina C
Bardzo ważna w naszej diecie jest witamina C. Znana głównie ze względu na profilaktykę przeziębień. Ponieważ działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia naczynia krwionośne zapobiega ich pękaniu i przeciwdziała krwawieniom dziąseł. Zapobiega ona również odsłanianiu się szyjek zębowych. Znajdziemy ją w warzywach (papryka czerwona, liście pietruszki, kapusta, kalarepa, kalafior, brokuły) i owocach (owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, poziomki, truskawki).
Przeciw bakteriom – witamina A
Na wzmocnienie dziąseł oraz walkę z bakteriami powodującymi próchnicę najlepsza jest także witamina A. Odpowiada również za utrzymanie w dobrym stanie błony śluzowej jamy ustnej. Witamina A występuje w rybach, wątróbce, jajach, maśle, serach żółtych, marchwi, warzywach zielonych, morelach, brzoskwiniach, śliwkach, wiśniach.
Oprócz spożywania odpowiednich produktów najważniejsze jest jednak, aby dieta była zbilansowana. Należy pamiętać o odpowiednich proporcjach. Zaleca się w największej ilości spożywanie owoców i warzyw, które powinny stanowić połowę naszego posiłku. Kolejne 25% naszej diety to nabiał i tłuszcze nienasycone zawarte w rybach i białym mięsie. Pozostałą część powinny stanowić produkty pełnoziarniste takie jak kasze, makarony i ciemne pieczywo.
Nie bez znaczenia dla naszych zębów jest również kolejność spożywanych produktów. Ponieważ niektóre produkty przyśpieszają rozwój próchnicy, a inne wręcz chronią przed jej powstawaniem. Warto rozpocząć spożywanie pokarmów od tych niekorzystnych dla uzębienia, a następnie tych lepiej przyswajalnych. Warto również pamiętać, że po spożyciu produktu o dużej kwasowości musimy wstrzymać się godzinę z umyciem zębów, aby chronić je przed mechanicznymi uszkodzeniami.