Z hipertriglicerydemią mamy do czynienia, gdy poziom trójglicerydów w osoczu krwi przekracza 150 mg/dl. Choroba ta często jest wynikiem niewłaściwej diety, braku ruchu i nadwagi lub otyłości. Nieprawidłowy styl życia należy do najczęstszych „grzechów” człowieka przeciwko zdrowiu. Niestety, skłonność do hipertriglicerydemii jest także cechą dziedziczną. Ta odmiana hipertriglicerydemii, zwana rodzinną, lub zespołem chylomikronemii ujawnia się już w bardzo młodym wieku i wymaga leczenia farmakologicznego już we wczesnym okresie. Do podwyższenia stężenia trójglicerydów mogą również przyczynić się niektóre leki, takie jak leki np. na nadciśnienie, czy leki moczopędne.
Hipertriglicerydemii nie towarzyszą konkretne objawy. W zdiagnozowaniu hipertriglicerydemii niezbędne jest jednak wykonanie badań krwi. Hipertriglicerydemię można rozpoznać, gdy oznaczenia lipidowe są podwyższone przynajmniej w 2 badaniach, wykonanych w odstępie 2-3 tygodni. W celu zminimalizowania ryzyka uzyskania nieprawidłowych wyników należy pamiętać o przestrzeganiu kilku podstawowych zasad, takich jak: nie picie alkoholu 2-3 dni przed badaniem, przeprowadzanie badania na czczo (12h od ostatniego posiłku), nie przyjmowanie leków wpływających na gospodarkę lipidową (chyba, że badanie jest wykonywanie w celu oceny skuteczności terapii), a także przeprowadzanie badania nie wcześniej niż 3 tygodnie po przebyciu łagodnych chorób i od 6 tygodni do 3 miesięcy po przebyciu ostrych chorób, zawału serca czy zabiegów chirurgicznych.
- Badanie poziomu lipidów we krwi powinien przeprowadzać każdy po 20 roku życia i powtarzać je co 3-4 lata od 30 roku życia. Natomiast osoby starsze, bądź osoby szczególnie narażone na choroby związane z miażdzycą, czyli pacjenci zmagający się z nadwagą bądź cukrzycą, powinny powtarzać je nawet co roku. – zwraca uwagę dr Wojciech Król, kardiolog, ekspert portalu Zdrowa ONA.
Jaką dietę stosować…?
Do środków farmakologicznych przepisywanych przez lekarza w przypadku hipertriglicerydemii należą statyny bądź fibraty, których zadaniem jest unormowanie gospodarki lipidowej. Kluczowym sposobem przeciwdziałania hipertriglicerydemii jest jednak stosowanie odpowiedniej diety. Przy jej ustalaniu główną zasadą, jaką powinniśmy się kierować jest indywidualność. W tym celu najlepiej należy udać się do dietetyka, który biorąc pod uwagę występowanie u nas dodatkowych chorób, takich jak nadwaga, cukrzyca, czy nadciśnienie tętnicze będzie w stanie dopasować ją do naszych potrzeb.
- W przypadku zdiagnozowania hipertriglicerydemii bardzo ważna jest współpraca pacjenta z lekarzem oraz z dietetykiem. Niewskazane jest spożywanie słodyczy, wyrobów cukierniczych, słodzonych napojów, tłustego mięsa, smażonych potraw oraz fast foodów. Szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość w naszej diecie węglowodanów prostych, w tym szczególnie fruktozy, gdyż sama redukcja tłuszczów nie przyniesie pożądanego efektu. Węglowodany proste – szczególnie fruktoza – przechodzą przemiany w wątrobie gdzie są przetwarzane do trójglicerydów, wobec czego powinniśmy ograniczyć ich ilość. Węglowodany te znajdują się m.in. w owocach, słodyczach, napojach czy produktach wysoko przetworzonych. Oczywiście owoce powinny być częścią diety redukującej trójglicerydy jednak w ilości nie większej niż 200-300g dziennie i tylko w postaci całych surowych owoców. Zalecane jest natomiast spożywanie produktów pełnoziarnistych bogatych w błonnik takich jak pełnoziarnisty makaron, ryż czy pieczywo oraz jak najwięcej warzyw w każdej postaci. – wskazuje ekspert programu Zdrowa ONA, mgr Ewa Kurowska, dietetyk.