Partner: Logo KobietaXL.pl

Cukrzyca jednak nie jest jedynym schorzeniem wynikającym z otyłości. Wraz z otyłością rośnie również ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, na które do 2024 roku będzie chorować o 400 tysięcy osób więcej niż obecnie.

Natomiast o 146 tys. wzrośnie liczba osób cierpiących na zwyrodnienie stawu kolanowego. Nie można zapominać o tym, że cukry sprzyjają też rozwojowi nowotworów i chorób układu krążenia, które należą do głównych przyczyn zgonów Polaków. Obecnie Polacy jedzą 5 razy więcej cukru niż w pierwszej połowie XX wieku.


Rocznie przeciętny Polak zjada prawie 51 kg cukru. Podkreślić należy fakt, że ludzki organizm
ewolucyjnie nie jest przygotowany na przyjęcie takich dawek słodyczy.


- Mało kto wie, że cukier dodawany jest do wielu produktów, które nie zawsze są o smaku
słodkim. Cukier wchodzi w skład m.in.: majonezu, keczupu, musztardy, jogurtu owocowego, masła orzechowego, soków, płatków śniadaniowych, past kanapkowych, dań instant, serków
homogenizowanych, gotowych sosów, przetworów mięsnych, suplementów diety i produktów typu fit. Cukier jest też zawarty w spożywanym przez nas chlebie. Chleb ciemny jest zdrowszy od białego. Ciemny kolor pieczywa wynika z dużego udziału mąki razowej, która sprawia, że chleb jest ciężki i zbity. Konsumenci jednak preferują częściej pieczywo puszyste i delikatne, a jednocześnie zdrowe. Dlatego też, producenci, aby sprostać ich oczekiwaniom, często barwią białe delikatne pieczywo karmelem, słodem lub cykorią. Prawdziwe jednak zagrożenie tkwi w tym, że nie mając o tym pojęcia, spożywamy mnóstwo ukrytego cukru w produktach składających się na codzienną dietę – zauważa dr n. med. Marta Misiarz.


Spożycie cukru w ukrytych formach (przekąski, gotowe potrawy) wzrosło w ciągu ostatniej
dekady, aż o 12 kg rocznie na jedną osobę.


Cukier jako składnik mało słodkiego produktu, wymieniony małym druczkiem na opakowaniu, to jeden problem. Gorzej, że firmy spożywcze węglowodany proste ukrywają często pod abstrakcyjnie brzmiącymi nazwami jak: maltodekstryny, maltoza, słód jęczmienny, syrop glukozowo – fruktozowy, melasa. Produkty bez cukru, często w swoim składzie zawierają jego zamienniki, np.: karmel, syrop z agawy, syrop klonowy, syrop ryżowy czy też cukier kokosowy.


Klucz do zdrowia leży w świadomym wyborze tego co i w jakich ilościach jemy. Dlatego warto zdawać sobie sprawę, co tak naprawdę kryje się za małym druczkiem i marketingowymi hasłami. Tylko edukacja pozwoli nam na zdrowy life style i odpowiedzialny wybór tego, co chcemy spożywać. Warto być świadomym tego, co ląduje na naszych talerzach.

Tagi:

cukier ,  cukrzyca ,  zdrowie , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót